Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaka jest norma TSH?
#1
TSH to hormon wydzielany przez przysadkę mózgową, który ma za zadanie pobudzić tarczycę do wydzielania jej swoistych hormonów (T3, T4).

Każde laboratorium ma swoją normę, dostosowaną do wykorzystywanej metody pomiaru stężenia hormonu we krwi.
Przeważnie norma TSH wynosi 0,4–4,0 mU/l.
Jednakże warto pamiętać, że ta norma była ustalana dla naszego społeczeństwa kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt lat temu.
Teraz w szpitalach za normę przyjmuje się wartość1-2,5 mU/l.
Różnice te wynikają z różnych warunków środowiskowych. Dla przykładu, dziś już nie borykamy się z problemem niedoboru jodu, który był tak powszechny w ubiegłym wieku.
Odpowiedz
#2
Witam serdecznie.Nazywam sie Renata mam 31 lat i wczoraj odebrałam wynik TSH i jest troche ponad morme mojego labolatorium poniewaz mam zakres referencyjny 0,2-5,0 jednak czytajac na forum widzę że jest dużo ponad norme ponieważ wyszło 5,39 czy powinnam podjąć w takim razie dalszą diagnostyke?
Odpowiedz
#3
(23-07-2015, 12:39)Kredka napisał(a): Witam serdecznie.Nazywam sie Renata mam 31 lat i wczoraj odebrałam wynik TSH i jest troche ponad morme mojego labolatorium poniewaz mam zakres referencyjny 0,2-5,0 jednak czytajac na forum widzę że jest dużo ponad norme ponieważ wyszło 5,39 czy powinnam podjąć w takim razie dalszą diagnostyke?

Witam pani Renato!

Czy zauważyła Pani u siebie jakieś niepokojące objawy, które mogłyby sugerować niedoczynność tarczycy (m.in. osłabienie, zmęczenie, ciągłe uczucie zimna, nadmierna senność, zła kondycja włosów i paznokci)?

Myślę, że zawsze warto skonsultować się z lekarzem, szczególnie iż nawet biorąc pod uwagę normę laboratorium - ma Pani TSH lekko podwyższone.
Udając się do endokrynologa, będzie miała Pani wykonane dalsze badania (fT3, fT4), które jednoznacznie pokażą czy coś dzieje się z tarczycą czy też wszystko jest w porządku.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#4
dziś odebrałam wyniki moje tsh to 3,400, anty-tpo 5,00 ft3-2,80 a ft4 1,22 , cholesterol 209 co to może oznaczać , mam 45lat, chronicznie jestem senna i zmęczona , mimo że mało jem, kanapka z ciemnego pieczywa, obiad bez ziemniaków, minimalne ilości słodyczy -tyję w ostatnim roku od 8-10 kg, skóra sucha, problemy z zatrzymywaniem wody, problemy z nagłymi nie wiadomo skąd opuchnięciami. Wizyta u lekarza w przyszłą środęSad
Odpowiedz
#5
(24-07-2015, 13:11)bea napisał(a): dziś odebrałam wyniki moje tsh to 3,400, anty-tpo 5,00 ft3-2,80 a ft4 1,22   , cholesterol 209 co to może oznaczać , mam 45lat, chronicznie jestem senna i zmęczona , mimo że mało jem, kanapka z ciemnego pieczywa, obiad bez ziemniaków, minimalne ilości słodyczy -tyję w ostatnim roku od 8-10 kg, skóra sucha, problemy z zatrzymywaniem wody, problemy z nagłymi nie wiadomo skąd opuchnięciami. Wizyta u lekarza w przyszłą środęSad

Witam,

Patrząc na Pani wyniki można stwierdzić obniżone stężenia ft3 (norma: ok. 3,1 - 6,8) oraz ft4 (norma: 12,0 - 22,0). Takie zmiany obserwujemy w niedoczynności tarczycy. Za tą chorobą przemawiają także objawy, które Pani opisuje. Podwyższone stężenie cholesterolu (norma: do 190 mg/dl) również może być tym spowodowane.
Przeciwciała anty-TPO (przeciwciała przeciwko tarczycowej peroksydazie) są w normie, co oznacza, że niedoczynność tarczycy raczej nie powstała na tle autoimmunologicznym (nie jest to choroba Hashimoto).

Proszę się nie martwić, choroba nie jest niczym poważnym - z roku na rok obserwujemy coraz więcej zachorowań.
Jeśli diagnoza się potwierdzi dostanie Pani doustną suplementację hormonami tarczycy i wszystko powinno powrócić do normy.

Pozdrawiam.
Odpowiedz
#6
(24-07-2015, 15:47)LekAnka napisał(a):
(24-07-2015, 13:11)bea napisał(a): dziś odebrałam wyniki moje tsh to 3,400, anty-tpo 5,00 ft3-2,80 a ft4 1,22   , cholesterol 209 co to może oznaczać , mam 45lat, chronicznie jestem senna i zmęczona , mimo że mało jem, kanapka z ciemnego pieczywa, obiad bez ziemniaków, minimalne ilości słodyczy -tyję w ostatnim roku od 8-10 kg, skóra sucha, problemy z zatrzymywaniem wody, problemy z nagłymi nie wiadomo skąd opuchnięciami. Wizyta u lekarza w przyszłą środęSad

Witam,

Patrząc na Pani wyniki można stwierdzić obniżone stężenia ft3 (norma: ok. 3,1 - 6,8) oraz ft4 (norma: 12,0 - 22,0). Takie zmiany obserwujemy w niedoczynności tarczycy. Za tą chorobą przemawiają także objawy, które Pani opisuje. Podwyższone stężenie cholesterolu (norma: do 190 mg/dl) również może być tym spowodowane.
Przeciwciała anty-TPO (przeciwciała przeciwko tarczycowej peroksydazie) są w normie, co oznacza, że niedoczynność tarczycy raczej nie powstała na tle autoimmunologicznym (nie jest to choroba Hashimoto).

Proszę się nie martwić, choroba nie jest niczym poważnym - z roku na rok obserwujemy coraz więcej zachorowań.
Jeśli diagnoza się potwierdzi dostanie Pani doustną suplementację hormonami tarczycy i wszystko powinno powrócić do normy.

Pozdrawiam.

dziękuję bardzo za odpowiedź , lekarz rodzinny stwierdził że jest wszystko ok a ja tak naprawdę z dnia na dzień nie czuję się lepiej aż mi wstyd przed mężem że zachowuje się jak 80latka , nie dość że nic mi się nie chce i na nic nie mam ochoty to do tego bolą mnie nogi , ręce i puchnę jest to okropny dyskomfortSad
Odpowiedz


[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Menu