Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik
  

Hasło
  





Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 279
» Najnowszy użytkownik: Alwin7457
» Wątków na forum: 1,149
» Postów na forum: 2,009

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Hp blackbird 002 specs
Forum: Ogólne
Ostatni post: Zeettingex
34 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 2
gazebo costco
Forum: Ogólne
Ostatni post: Zeettingex
3 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 7
Wedding card ideas stampi...
Forum: Ogólne
Ostatni post: Zeettingex
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 7
Proof of residency letter...
Forum: Ogólne
Ostatni post: Zeettingex
8 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 11
lucky charms graphing act...
Forum: Ogólne
Ostatni post: Zeettingex
11 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 10
kredyt
Forum: Ogólne
Ostatni post: Alwin7457
23-02-2018, 13:15
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 11
PS4
Forum: Ogólne
Ostatni post: DrakeGams
22-02-2018, 01:37
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 15
kantor internetowy
Forum: Ogólne
Ostatni post: Wiktor356
19-02-2018, 21:23
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 20
Jak poradzić sobie z bóle...
Forum: Kości, stawy i mięśnie
Ostatni post: MorBa
16-02-2018, 14:33
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 106
WITAMINY PODCZAS KARMIENI...
Forum: Ciąża, poród i rozwój dziecka
Ostatni post: Gość
15-02-2018, 13:56
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 450

 
  Co jeść aby żyć dłużej?
Napisane przez: Vitaral - 28-01-2018, 09:52 - Forum: Artykuły - Odpowiedzi (1)

"Jedz dużo i zdrowo, a będziesz długo żył" - tak przez wieki postrzegany był wpływ naszego odżywiania na długość życia.
Dzisiaj wiemy dużo więcej i wiemy że niekoniecznie dużo i niekoniecznie wszystko. Co więc powinno się znaleźć w naszej diecie?
Przeprowadzone badania opierały się o przeanalizowanie tego czym odżywiają się obywatele 3 państw, gdzie średnia życia jest najwyższa - Monako, Japonia i Singapur. 

Soja

Świeża soja to podstawa kuchni azjatyckiej. Bogata jest w izoflawony , czyli rodzaj fitoestrogenu. substancje pochodzenia roślinnego, estrogenopodobne. Wiadomo, że izoflawony mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe.
Dzięki temu mogą one regulować odpowiedź naszego organizmu na stany zapalne, spowolnić proces starzenia się komórek , zwalczać drobnoustroje, jak również, podobno, chronić przed niektórymi rodzajami raka.


Tofu

Biały seropodobny produkt wytworzony ze skrobi sojowej, został powiązany z wieloma korzyściami zdrowotnymi. 
Tofu często znajduje się w typowych potrawach wschodnioazjatyckich; może być smażony, pieczony lub gotowany/
Jako produkt sojowy jest bogaty w izoflawony, jest także dobrymi źródłami białka, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które nasz organizm potrzebuje do syntezy białka. Co więcej, jest także bogaty w minerały, które nasze ciała potrzebują, aby nasze zęby i kości były mocne i zdrowe. Tofu jest źródłem wapnia, żelaza, manganu, selenu, fosforu, magnezu, cynku i miedzi.

Marchew

To bardzo popularne warzywo, najlepiej znane w swojej pomarańczowej odmianie, jest znane ze swojej wysokiej zawartości beta-karotenu, pigmentu i karotenoidu.

Beta-karoten może zostać przekształcony przez nasz organizm w witaminę A, która jest zaangażowana w funkcje odpornościowe, wzrok, reprodukcję i komunikację komórkową. Nasze ciała nie mogą wytwarzać witaminy A samodzielnie, więc musi ona pochodzić z naszej diety.
Pigment ten jest również przeciwutleniaczem, który chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem starzenia wywołanym przez wolne rodniki. Co więcej, badania wykazały, że pokarmy bogate w karotenoidy mogą chronić przed związanym ze starzeniem, zwyrodnieniem plamki żółtej i uszkodzeniem wzroku.
Niektóre odmiany marchwi, takie jak biała marchew, nie zawierają pomarańczowego barwnika beta-karotenu, ale wszystkie zawierają falcarinol, substancję odżywczą, która według niektórych badań może mieć działanie ochronne przeciwko nowotworom.
Podczas gdy surowe marchewki mogą być najlepsze dla zdrowia, ponieważ zatrzymują swoje składniki odżywcze, istnieją również sposoby gotowania marchwi, które mogą utrzymać większość swoich składników odżywczych "zamkniętych".


Rodzina warzyw kapustnych

Kolejnym ważnym rodzajem żywności na naszej liście są warzywa kapustne - do których zaliczamy m.in. kapustę, brokuły, brukselkę, kalafior, rzodkiewkę oraz jarmuż. Warzywa kapustne mogą przynieść bogactwo korzyści zdrowotnych.
Te warzywa mają wyjątkowo bogatą zawartość składników odżywczych, w tym wiele witamin (C, E, K i kwas foliowy), minerały (potas,  wapń i selen ) oraz karotenoidy (luteina, beta-karoten i zeaksantyna).
Warzywa kapustne zawierają także glukozynolany, substancje, które wydają się regulować stres ciała i reakcję zapalną ; mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe , a niektóre z nich są badane pod kątem ich potencjału przeciwrakowego .
W jednym z ostatnich badań stwierdzono, że liściaste warzywa, w tym niektóre warzywa kapustne, takie jak jarmuż pomagają w spowolnieniu pogarszania się wraz z wiekiem procesów poznawczych. W związku z tym badacze sugerują, że "dodanie codziennej porcji zielonych, liściastych warzyw do diety może być prostym sposobem na poprawę zdrowia mózgu".
Kapusta, brokuły i kapusta również wykazały ochronny wpływ na zdrowie serca , dzięki zawartości witaminy K.
W końcu, warzywa kapustne są również doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika , który odgrywa rolę w regulowaniu poziomu cukru we krwi i zmniejszaniu wchłaniania tłuszczu, co pomaga zapobiegać nadmiernemu przybieraniu na wadze.

Łosoś

Ostatnie badania sugerują, że spożywanie mięsa - głównie czerwonego mięsa, ale także niektórych rodzajów mięsa drobiowego - może w dłuższej perspektywie szkodzić naszemu zdrowiu. Dobrą alternatywą dla dostarczania białka w tym przypadku są ryby, a w szczególności łosoś, który zapewnia wiele korzyści odżywczych.

Łosoś jest pełen białka, a także zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3 , które uważa się za korzystne dla wzroku. Badania wykazały, że omega-3 chroni przed zespołem suchego oka, charakteryzującym się niewystarczającym nawilżeniem oka, a to powoduje podrażnienie.
Co więcej, kwasy tłuszczowe omega-3 są związane ze zdrowiem mózgu. Badania sugerują, że mogą one powstrzymać spadek zdolności poznawczych związany ze starzeniem.

Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe są niedocenionymi bohaterami zdrowej diety; obejmują one wiele owoców dostępnych obecnie na całym świecie, takich jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki, klementynki oraz mandarynki.
Przez długi czas cytrusy były polecane przez dietetyków ze względu na ich wysoką zawartość witaminy C , która ma właściwości antyoksydacyjne i ma przynosić wiele korzyści zdrowotnych, w tym przyspiesza gojenie, działa przeciwzapalnie i odpiera infekcję.
Specjaliści podkreślają jednak, że ten rodzaj owoców wykracza daleko poza samą witaminę C, jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych.
Owoce cytrusowe są bogate w inne makroelementy, w tym cukry, błonnik pokarmowy, potas, kwas foliowy, wapń, tiaminę, niacynę, witaminę B-6, fosfor, magnez , miedź , ryboflawinę i kwas pantotenowy.

I to jeszcze nie koniec! Dodatkowo w owocach cytrusowych znajdziemy flawonoidy, kumaryny i karotenoidy - które mają działanie ochronne przeciwko nowotworom i chorobom układu krążenia.
Badania wykazały, że flawonoidy - w których owoce cytrusowe są szczególnie bogate - mogą "zapobiegać lub opóźniać chroniczne choroby spowodowane otyłością ".

[Źródło: Medical News Today; tyt. oryg. - What are the best foods to fight aging? / 26.01.2018]

Wydrukuj tę wiadomość

  Olejki eteryczne mogą pomóc w leczeniu depresji?
Napisane przez: Vitaral - 04-02-2017, 13:09 - Forum: Artykuły - Odpowiedzi (5)

Czy olejki, które stosujemy np. do odstraszania komarów, albo jako środek zmniejszający ból pleców, mogą również pomagać w leczeniu depresji? 

Na pewno w chwili obecnej nie można stwierdzić, że olejki eteryczne mogą zastąpić stosowane leki na depresję, natomiast przeprowadzone badania potwierdziły, że olejki eteryczne mają znakomity wpływ na złagodzenie objawów psychicznych oraz fizycznych, związanych z depresją. (np. poprawiają nastrój, sen).

Olejki eteryczne, które mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm, przy leczeniu depresji:

- Bergamot może zmniejszyć lęk i stres
- Bergamotka, lawenda, i kadzidło miało pozytywny wpływ na złagodzenie bólu, u osób z depresją związaną z choroba nowotworową
- Lavadin (olejek lawandynowy) zmniejsza niepokój u pacjentów przed operacją
-Lawenda pomaga zmniejszyć lęk, poprawia sen
- Lawenda, kadzidło i róża może pomóc złagodzić niepokój i strach w czasie porodu
- Lawenda, rumianek rzymski i neroli zmniejszony poziom lęku u pacjentów przed zabiegami związanymi z kardiologią 
- Róża może być pomocna dla stanach lękowych
- Słodka pomarańcza zmniejsza stan niepokoju
- Dziki imbir hamuje reakcje przypominające zachowania typowe dla depresji
- Ylang ylang pomaga obniżyć ciśnienie krwi i szybkość oddychania

W trakcie dalszych analiz, testuje się również:

- Bazylię, czy może zmniejszyć stres, lęk
- Rumianek czy może uspokoić emocje i zredukować napięcie nerwowe
- Szałwia czy może zmniejszyć lęk, stres, ataki paniki i depresji
- Geranium czy może zmniejszyć lęk, stres, nerwowy i zmęczenie
- Grejpfrut czy może mieć działanie uspokajające oraz czy zmniejsza poziom niepokoju i stresu

Warto jednak podkreślić, że powyższe analizy oparte są na indywidualnych doświadczeniach osób je testujących. Do tej pory nie udało się poprzeć tych założeń wynikami konkretnych badań naukowych, z jednej prostej przyczyny, olejki eteryczne oddziaływają na nasz poprzez zapach, a to, że zapach działa na pewna grupę osób, nie oznacza, że pozostali tak zareagują na niego w ten sam sposób.

Czym są olejki eteryczne?

Olejki eteryczne są związki, które są uzyskiwane z kory, kwiatów, liści, łodyg, korzeni i innych części roślin. Związki te ekstrahuje się z rośliny poprzez proces destylacji - zwykle za pomocą pary lub wody, lub tłoczenia na zimno.

Stosowanie olejków eterycznych jako środki wspomagające przy leczeniu depresji, odbywa się ramach aromaterapii. Olejki eteryczne aplikowane są pacjentom poprzez inhalację przez nos lub usta lub bezpośrednio wcierane w skórę.

Warto jednak zaznaczyć, że stosowanie olejków eterycznych bezpośrednio na skórę, może powodować u niektórych osób reakcje alergiczne, podrażnienie skóry i w takich przypadkach najlepiej olejek eteryczny najpierw zmieszać z olejem nośnym, takim jak oliwa z oliwek, awokado, olej migdałowy i kokosowy. Przed stosowaniem olejków eterycznych, najlepiej jest wykonać po prostu testy alergiczne. 

Jak działają olejki eteryczne?

Podczas aplikacji, substancje chemiczne zawarte w olejku, oddziaływają na nerw węchowy, który wysyła impuls do mózgu. Impuls jest przetwarzany a informacja o zapachu przekazywana jest do sąsiednich obszarów mózgu, zwanych układem limbicznym, odgrywającym istotną rolę w kontrolowaniu zachowania, emocji, mającym wpływ na pamięć i nastrój człowieka.

Wpływ aromaterapii na leczenie schorzeń, w tym depresji, wydaje się dosyć znaczący, ale jest nadal dla nas nie do końca zbadany. Dlatego też, stosowanie jakichkolwiek olejków eterycznych, powinno być poprzedzone konsultacją z naszym lekarzem lub aromaterapeutą.

(Źródło: Na podstawie: Medical News Today: Can Essential Oils Treat Depression?)
Wyś
[url=http://www.medicus24.pl/1/18/Olejki-eteryczne-moga-pomoc-w-leczeniu-depresji/][/url]

Wydrukuj tę wiadomość

  Brodaci bardziej atrakcyjni...
Napisane przez: Zenek - 12-09-2016, 23:41 - Forum: Artykuły - Odpowiedzi (1)

Brodaci mężczyźni są bardziej atrakcyjni dla kobiet, które poszukują stabilizacji, stałych związków - tak wynika z najnowszego eksperymentu, 
przeprowadzonego w USA.

[Obrazek: beard.jpg]

Naukowcy przygotowali zdjęcia mężczyzn pogrupowanych wg stopnia zarostu: od ogolonych, do całkowicie "zarośniętych". 
Następnia grupa kobiet została poproszona o wypełnienie krótkiej ankiety, gdzie odpowiadały na pytania związane z planami na przyszłość, opiniami na temat związków itd. Ta sama grupa została następnie poproszona o wybranie spośród zdjęć mężczyzn, którzy wydają się im najbardziej atrakcyjni. 


Wyniki były niemal jednomyślne - brodaci górą, jeżeli chodzi o Panie zainteresowane stałymi związkami. Ogoleni wydali się natomiast atrakcyjni dla kobiet nie szukających kogoś do bycia w związku.

[źródło: news-medical.net]

Wydrukuj tę wiadomość

  Kiszony ogórek a pewność siebie
Napisane przez: Zenek - 12-03-2016, 09:51 - Forum: Artykuły - Odpowiedzi (2)

Tak, wygląda, że to prawda - jedzenie kiszonych ogórków, kiszonej kapusty może wpływać na nasze zachowanie, w tym pewność siebie - tak wynika z badań naukowców. Ciekawe jaki jest mechanizm oddziaływania kiszonego ogórka na nasz organizm Smile

Wydrukuj tę wiadomość

  Twoja postawa może wpływać na Twoje samopoczucie!
Napisane przez: Vitaral - 13-02-2016, 09:04 - Forum: Artykuły - Odpowiedzi (2)

Badacze z Harvardu przeprowadzili badania, w których okazało się, że
to jaką człowiek przyjmuje postawę, wpływa znacząco na jego samopoczucie i co najważniejsze pewność siebie.
[Obrazek: man-stressed-at-work-350.jpg]
Osoby, które chodzą przygarbione, przy siedzeniu podkurczają nogi pod krzesło, oceniane są jako niepewne, bezsilne, wycofane.
Natomiast osoby przyjmujące pozycję dominującą, wyprostowaną, stojąc na lekko rozstawionych nogach postrzegane są odwrotnie, jako osoby zdecydowane, pewne siebie. Można się tego dowiedzieć prawie na każdym szkoleniu, gdzie poruszane jest zagadnienie mowy ciała. Natomiast przy okazji potwierdzenia tej tezy, badacze odkryli niezwykłą rzecz. Osoby, uczestniczące w doświadczeniu, które przyjmowały pozycję wyprostowaną, pewną siebie, już po dwóch minutach sygnalizowały zmianę swojego samopoczucia! Przeanalizowano więc pracę ich mózgu i wydzielanie hormonów. Okazało się, że po tych dwóch minutach poziom dominacji u badanych wzrastał średnio o 20% a poziom hormonu stresu spadał nawet o 25%! Stąd tez ewidentna zmiana samopoczucia. 


Tak więc jak Ci jest źle - wyprostuj się! Smile

Wydrukuj tę wiadomość

  Jak wyglądać inteligentnie? - tempo chodzenia
Napisane przez: Vitaral - 25-01-2016, 23:20 - Forum: Artykuły - Odpowiedzi (1)

Naukowcy z Uniwersytetu w Bostonie przeprowadzili badanie osób przemieszczających się w grupie.

[Obrazek: walking.jpg]

Okazało się, że osoby które chodziły szybciej od pozostałych lub wolniej, postrzegane były jako 
osoby mniej inteligentne, z zaburzeniami. Natomiast uczestnicy którzy "równali" się w kroku, 
z grupą oceniani byli jako bardziej inteligentni Smile

Wydrukuj tę wiadomość

  Rozmiar biustu może powiedzieć wiele o Twojej osobowości!
Napisane przez: Vitaral - 14-01-2016, 23:15 - Forum: Artykuły - Brak odpowiedzi

Biust od pokoleń był, zarówno dla jednej i drugiej płci niezwykle ważną częścią ciała.
Do dzisiaj nic się nie zmieniło, a powstające kolejne badania i analizy, tylko dowodzą, jak pewne mechanizmy związane, z np.
rozmiarem biustu, mogą być zakorzenione w naszej świadomości.

[Obrazek: Foods-To-Include-To-Increase-Breast-Size-300x177.jpg]

Naukowcy w wielu przeprowadzonych doświadczeniach starali się udowodnić, iż rozmiar biustu powiązany jest z określonymi cechami charakteru jego właścicielki. Oto co otrzymali:

1. Im większy biust, tym więcej potraf wydać

Na podstawie danych sprzedażowych, jednego z internetowych sklepów z bielizną,
stwierdzono, iż właścicielki rozmiarów C, D chętniej wydają (średnio o 24%) większe sumy na bieliznę, niż ich odpowiedniczki o rozmiarach A, B.

2. Większy biust, większe IQ

Przeciwnie do panujących przekonań, kobiety o dużych rozmiarach piersi, wykazują się wyższym ilorazem inteligencji.
W przeprowadzonych przez Uniwersytet w Chicago badaniach, posiadaczki dużych biustów, uzyskały średnio w testach o 10 pkt więcej, niż ich "konkurentki" z typowym 75B. Do tej pory jednak nie ustalono z czego może wynikać powyższa relacja.

3. Duże biusty to przyszłe mamy

Kobiety hojnie obdarzone przez naturę, postrzegane są przez mężczyzn jako bardziej atrakcyjnie, pod warunkiem, że Ci mężczyźni planują właśnie zostać ojcem! Przeprowadzone badanie ujawniło pewną prawidłowość: mężczyźni deklarujący niechęć do posiadania potomstwa, określali kobiety z małym biustem jako najbardziej atrakcyjne, w przeciwieństwie do mężczyzn, deklarujących chęć posiadania dzieci.

4. Mały biust = dużo kawy

Badania opublikowane natomiast na łamach British Journal of Cancer, wskazywały, że już wypijane 3 filiżanki kawy dziennie, powodowały zmniejszanie się biustu u badanych kobiet! Przebadana połowa uczestniczek eksperymentu, posiadała gen, podatny na działanie kawy i charakteryzowała się właśnie małym rozmiarem biustu.

Jednak badacze uspokajają, mechanizm zmniejszania się biustu w wyniku picia kawy jest niewielki.

5. Sztuczny biust osłabia psychikę

Kobiety które zdecydowały się na operację powiększenia biustu wykazują mniejsza odporność psychiczną. Raport opublikowany na łamach Annals of Plastic Surgery wskazywał na trzykrotnie wyższy odsetek samobójstw wśród kobiet które zdecydowały się na zabieg, w odniesieniu do kobiet które pozostały przy swoim, naturalnym biuście. Nie wykazano jednak, żadnej wytłumaczalnej przyczyny, która mogłaby powodować taką relację.

6. Zbyt duży biust - mniejsza samoocena

Kobiety, deklarujące rozmiar swojego biustu jako "zbyt duży" wykazywały się mniejszą samooceną a także zaburzeniami w odżywianiu, wynika z raportu opublikowanego w Plastic and Reconstructive Surgery. 

Wydrukuj tę wiadomość

  Otyli mężczyźni są bardziej negatywnie oceniani, jako klienci i aplikujący o pracę
Napisane przez: Lekoman - 22-11-2015, 10:27 - Forum: Artykuły - Odpowiedzi (7)

[Obrazek: ob2211.jpg]Otyli mężczyźni są bardziej negatywnie oceniani, jako klienci i aplikujący o pracę - wynika z najnowszego badania, opublikowanego przez Journal of Applied Psychology.

Badanie przeprowadzone zostało przez dwa uniwersytety: Rice i Charlotte UNCC (stan Północna Karolina). Badaniu zostali poddani aktorzy, wybrani i podzieleni na dwie grupy wg wagi: - szczupli oraz otyli. Ich zadaniem było w pierwszym etapie dokonywanie zakupów w różnych centrach handlowych, wg wcześniej ustalonego scenariusza (tak by zachować powtarzalność sytuacji i przeprowadzanych ze sprzedawcami dialogów). Następnie uczestnicy wypełniali ankietę oceniając jak zostali obsłużeni w danym sklepie, przyznając punkty 0 - 6 (gdzie 0 oznaczało brak dyskryminacji, a 6 ekstremalną dyskryminację). Wyniki jednoznacznie pokazały, że osoby otyłe były gorzej traktowane niż osoby szczupłe.

W drugim etapie, przygotowano reklamy 5-ciu produktów z udziałem mężczyzn oraz kobiet, również podzielonych na osoby otyłe i szczupłe. Produkty zostały tak dobrane, aby nie kojarzyły się z sylwetką osób je promujących (np. walizki). Zebrana publiczność miała za zadanie wybrać reklamę oraz aktorów, która zostanie wykorzystana do promocji danego produktu. W tym wypadku oceny poszczególnych materiałów video i aktorów były również jednoznaczne i dodatkowo nacechowane stereotypami. Przygotowane reklamy z osobami otyłymi, były przeważnie oceniane bardziej krytycznie, a oceniający argumentowali, że osoby otyłe są mniej profesjonalne, mniej schludne i niedbałe.

Biorąc pod uwagę wskaźniki otyłości w USA (ponad 35%, powyżej 20 lat stanowią osoby otyłe), wyniki przeprowadzonego badania są dosyć niepokojące i wskazują na nowy obszar dyskryminacji, który dotyka prawie 1/3 społeczeństwa.

(Źródło: Medical News Today)

Wydrukuj tę wiadomość

Menu